fbpx

StudioChef.nl

onderdeel van: 
Studio Chevalking

Les 4 - ISO

Introductie - ISO

Waar is het ISO voor?
Licht meer of minder versterken. Dus de sluitertijd blijft hetzelfde, het diafragma blijft hetzelfde, maar de foto wordt wel lichter als je het ISO omhoog zet in de Manuele stand.

Hoe werkt het ISO?
Het ISO is een hondertal, 100, 200, 400, 800 enzovoort en dit kun je hoger of lager zetten. Als je het ISO lager zet wordt het licht minder versterkt en zal de foto in de Manuele stand donkerder worden.

Bij hogere ISO getallen treedt er langzaamaan steeds meer ruis op in de foto. In eerste instantie zie je dit niet heel precies, maar als je meer inzoomt op de foto zal je dat beter zien. Let wel op, zoom niet verder in dan 100% als je de foto’s op je computer bekijkt. Als je verder inzoomt zal je namelijk sowieso ruis gaan zien, zelfs bij ISO 100, maar dat is niet realistisch.

De praktijk
In iedere stand van je camera heeft een hoger of lager ISO een andere uitwerking!
Manuele stand – M:
Je ziet meteen wat het ISO doet in de foto, vandaar dat ik het hierboven ook bij heb gezet dat de foto lichter/donkerder wordt.  Hoger ISO getal betekent dan ook meteen een lichtere foto, een lager ISO getal betekent een donkerdere foto.
Sluitertijd stand – Tv of S:
Als je nu het ISO getal omhoog zet zijn er meerdere effecten mogelijk, dit is afhankelijk hoeveel licht er aanwezig is op de locatie waar je fotografeert.
1. De foto die je met een lager ISO maakte vindt de camera (a.d.v. de lichtmeting), als je dan het ISO getal omhoog zet zal de foto lichter worden.
2. De foto die je met een lager ISO maakte vindt de camera (a.d.v. de lichtmeting) al licht genoeg, als je dan het ISO getal omhoog zet zal de foto niet meer lichter worden, maar zal het diafragmagetal omhoog gaan (de camera zet de opening dicht om het hogere ISO te compenseren met minder licht dat doorkomt).
Diafragma stand – Av of A:
Als je het ISO getal omhoog/omlaag zet zal de foto niet lichter of donkerder worden. In de diafragmastand beïnvloed je hiermee alleen de sluitertijd. Zet jij het ISO omhoog, dan zal de sluitertijd korter worden. Zet je het ISO omlaag dan zal de sluitertijd langer worden.

Videoles - ISO

Samenvatting/belangrijk om te onthouden

1. Het ISO versterkt meer of minder het bestaande licht.

2. Een steeds hoger ISO getal betekent ook langzaamaan steeds meer ruis in je foto (controleer dit op je computer met 100% view inzoomen). 

3. In de Manuele stand zie je meteen de foto lichter of donkerder worden.

4. In de Diafragma stand zal de foto niet lichter of donkerder worden, maar zal de sluitertijd langer of korter worden. 

Einde les 4.