fbpx

StudioChef.nl

onderdeel van: 
Studio Chevalking

3 Basistips bij het maken van een Portret

Het begin

Als je begint met het maken van portretten ben je je vaak vooral bewust van je model/onderwerp. Hierdoor vergeet je vaak hoe belangrijk je achtergrond is waar je je model/onderwerp neerzet.

In dit artikel geef ik je drie tips met een mooi voorbeeld hoe je bezig kunt zijn met je achtergrond.

Voordat ik verderga…

Wil jij serieus aan de slag met portretfotografie? Dan raad ik je aan om de PortretCursus te volgen. Deze cursus is zeer laagdrempelig en leert je de basis van portretfotografie in handige korte filmpjes 😃👍🏼

Bestel >hier< je abonnement…
…en je krijgt 3 maanden/6 maanden of een jaar toegang tot al het lesmateriaal 👌🏼 

De tips

De 3 tips gaan over hoe verschillende achtergronden effect hebben in je foto’s. Het kiezen van een achtergrond is daarbij de eerste stap, daarna positioneer je je model en daarna maak je de foto…

Tip 1

Kies de hoogte van je camera ten opzichte van je model…

Je kunt kiezen uit:
– hoog standpunt
– middelhoog standpunt
– laag standpunt

Het klinkt zo simpel, maar meestal zijn we gewend om staand de foto te maken en dat geeft een totaal ander beeld dan als je de foto vanuit een ander standpunt neemt.

Het gaat er niet om dat een staand standpunt verkeerd is, maar wees je bewust van het standpunt dat je gebruikt voor de foto 😉

 

In de bovenstaande foto heb ik gekozen voor een laag standpunt, je ziet nu dat mijn onderwerp een frontaal aanzicht heeft, dat de foto minder ruimtelijk werkt (later vertel ik hier meer over) en dat mijn onderwerp mooi loskomt van de achtergrond doordat die donkerder is en een beetje onscherp is geworden… daarnaast werkt de voorgrond schitterend mee in de foto 😃👍🏼

In deze foto heb ik gekozen voor een laag standpunt, je ziet nu dat mijn onderwerp een frontaal aanzicht heeft, dat de foto minder ruimtelijk werkt (later vertel ik hier meer over) en dat mijn onderwerp mooi loskomt van de achtergrond doordat die donkerder is en een beetje onscherp is geworden… daarnaast werkt de voorgrond schitterend mee in de foto 😃👍🏼

 

Tip 2

Kies de plek waar je je model in de foto neer gaat zetten…

Je kunt kiezen uit:
– laag in de foto
– midden in de foto
– hoog in de foto

Ook hier lijkt het weer een inkoppertje, maar ook dit gegeven is belangrijk om je bewust van te zijn… Doordat je je bewust wordt van al die kleine dingetjes waar je op kunt letten word je steeds beter in portretfotografie!

Ook hier is er geen goed of fout… maar maak een keuze die jij vindt passen bij de foto.

 

In de bovenstaande foto heb ik gekozen voor een lage positionering van het onderwerp in combinatie met een middelhoog standpunt en dat heeft belangrijke gevolgen!

– door de lage positionering/middelhoge standpunt krijgt de foto meer diepte, de lijnen lopen nu lekker weg in de achtergrond
– de persoon zelf krijgt meer diepte doordat de foto ruimtelijker is
– de achtergrond is meer verhalend doordat de diepte meer suggestie geeft voor de kijker

In deze foto heb ik gekozen voor een lage positionering van het onderwerp in combinatie met een middelhoog standpunt en dat heeft belangrijke gevolgen!

– door de lage positionering/middelhoge standpunt krijgt de foto meer diepte, de lijnen lopen nu lekker weg in de achtergrond
– de persoon zelf krijgt meer diepte doordat de foto ruimtelijker is
– de achtergrond is meer verhalend doordat de diepte meer suggestie geeft voor de kijker

 

 

Tip 3

Kies eens een verassende achtergrond…

Je kunt kiezen uit
– ver weg/dichtbij
– wazig/scherp
– contrasterend

Wederom geen hoge wiskunde, maar een volgend schakeltje in de hele keten die de foto maakt tot wat hij is…

En dat maakt het leuk, het zijn allemaal puzzelstukjes die je kunt gebruiken in het maken van portretten/foto’s..

 

In de bovenstaande foto heb ik gekozen voor een achtergrond die direct achter mijn onderwerp zit. Doordat hij op de stenen kon klauteren is er ook een mooie samenwerking tussen de achtergrond en mijn onderwerp.

Het contrast tussen de bovenkant/onderkant is hier een leuke twist, maar al met al komt mijn onderwerp mooi naar voren in deze foto en dat in combinatie met een leuke houding maakt hem meteen interessant!

In deze foto heb ik gekozen voor een achtergrond die direct achter mijn onderwerp zit. Doordat hij op de stenen kon klauteren is er ook een mooie samenwerking tussen de achtergrond en mijn onderwerp.

Het contrast tussen de bovenkant/onderkant is hier een leuke twist, maar al met al komt mijn onderwerp mooi naar voren in deze foto en dat in combinatie met een leuke houding maakt hem meteen interessant!

 

Zoals je ziet…

Fotograferen is geen hocus pocus en dat is mijn visie op het aanleren van fotograferen bij mensen. Je hoeft geen toptalent te zijn om super mooie platen te maken, ik knip alle informatie in kleine behapbare stukjes zodat je het leert begrijpen en toepassen 😃👍🏼

Als je het leuk vindt om dit leerproces aan te gaan met mij dan nodig ik je van harte uit om deel te nemen met de betaalde abonnementen kun je op jouw tempo, jouw plek toegang krijgen tot de cursussen die je de kans geven om van een beginner een gevorderde fotograaf te worden!

Yes Wilfred ~> ik ga ervoor, ik kom bij de club 😁 ~> klik >hier<

Groetjes Wilfred 👋🏻